Як фізичне навантаження оберігає старіючий мозок?

  • 0

Дослідження сайту https://assol.kiev.ua, проведене серед старшого покоління з незначними, але помітними відхиленнями в пам’яті та мисленні, показало, що спорт допомагає зберегти здоров’я і функції мозку, а також скоротити ризик розвитку деменції.

Вчені з Техаського Південно-Східного медичного центру в Далласі вважають, що їх дослідження є одним з перших використовує об’єктивні виміри з метою виявити зв’язок аеробних вправ з щільністю білої речовини мозку, когнітивними здібностями і кардиодыхательными показниками населення літнього віку з помірними когнітивними розладами (УКР).

“Дане дослідження, – пояснює його автор Кен Ding (Kan Ding), доцент неврології і нейротерапии, – підтримує гіпотезу про те, що поліпшення фізичного стану допомагає підвищити мозкову діяльність і уповільнити процес старіння”.

У людей з УКР спостерігаються проблеми з пам’яттю і логічним мисленням, але вони не настільки серйозні, щоб вплинути на повсякденне життя і здатність піклуватися про себе. Дослідження припускає, що 15-20% літніх людей у віці 65 років і старше можуть страждати УКР.

Як фізичне навантаження оберігає старіючий мозок?

Замеро показника vo2 max для оцінки фізичної підготовки

Причины УКР точно не встановлені, але вчені вважають, що такі мозкові зміни трапляються на ранніх стадіях хвороби Альцгеймера або інших типів деменції.

Фактори ризику розвитку УКР – аналогічні чинникам індивідуального ризику розвитку деменції, а саме: похилий вік, серцево-судинні захворювання, спадковість (деменція в минулих поколіннях).

УКР часто передує деменції, але не завжди. Деякі люди, що перебувають у стані УКР, можуть повернутися до нормального когнітивного функціонування або ж залишитися в стані УКР. Є кілька різновидів УКР. У даному дослідженні взяли участь люди з УКР амнестичного типу, яке зачіпає пам’ять і призводить до забудькуватості (імен, призначених зустрічей, змісту розмов та іншої інформації, яку раніше згадати було нескладно).

Для свого дослідження професор Дінг рекрутував 81 респондента, середній вік яких дорівнював 65. З них, 55 – люди з амнестическим типом УКР і 26 – здорові люди без УКР (контрольна група).

Оцінювалася кардіореспіраторна придатність учасників за допомогою виміру VO2max (максимальне споживання кисню) під час аеробного тренувального тесту.

Як фізичне навантаження оберігає старіючий мозок?

Менша фізичне навантаження веде до зниження щільності білої речовини

Учасники дослідження, включаючи 43-х жінок, що пройшли оцінку пам’яті і логічного мислення; їх також просканували через дифузійно-тензорную МРТ, використовуваної для оцінки цілісності нервових волокон, що утворюють білу речовину мозку.

Біла речовина мозку укладає в собі “”мільйони пучків нервових волокон, які зв’язують мозкові клітини (нейрони) у всіх частинах мозку та дозволяють передавати сигнали одне одному.

Результати дослідження показали, що у групи УКР і контрольної групи не спостерігалося серйозних відмінностей в цілісності білого речовини та показника vo2 max. Однак більш ретельне дослідження показало, що зниження рівня аеробного навантаження веде до ослаблення зв’язків білої речовини в деяких зонах мозку.

Доводи на користь спорту для підтримки здоров’я мозку

Дослідження також показало, що у людей з УКР, у яких за даними дифузійно-тензорною МРТ, спостерігалася слабка щільність білої речовини в зв’язку з недостатніми аеробними навантаженнями, тести на пам’ять і мислення показують нижчі результати.

Іншими словами, більш високі аеробні навантаження обумовлюють більш високу щільність білої речовини, що в свою чергу, підвищує ефективність мозкової діяльності у пацієнтів з УКР.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *