Піднімаємо гемоглобін: 3 кращих джерела заліза

  • 0

Залізо – компонент гемоглобіну, білка, який входить до складу еритроцитів. Це важливий елемент для всіх живих істот, що володіють кровообігом.

Залізо бере участь у транспортуванні кисню, синтезі ДНК, і в процесі виробництва енергії. Воно також необхідно для вироблення гормону щастя і радості – дофаміну, гормонів щитовидної залози, і підтримки імунітету. Більше про гармонії дізнайтесь, перейшовши на портал divanio.com.ua.

Найчастіше дефіциту заліза схильні жінки дітородного віку, діти, і люди на рослинному харчуванні.

Вагітним жінкам і дітям дуже важливо стежити за споживанням достатньої кількості залізовмісних продуктів, так як його брак може викликати затримку розвитку зростаючого організму.

Піднімаємо гемоглобін: 3 кращих джерела заліза

Симптоми дефіциту заліза

Тривала нестача заліза може призвести до анемії, а це захворювання серйозно впливає на всі процеси в організмі.

  • Швидка стомлюваність
  • Задишка
  • Біль у м’язах
  • Синдром неспокійних ніг
  • Порушення сну
  • Випадання волосся
  • Погіршення пам’яті та уваги
  • Пригнічений настрій

Ці симптоми можуть говорити про брак заліза або про розвилася анемії.

Анемія може бути викликана не тільки дефіцитом заліза, але і нестачею в харчуванні вітаміну В12, фолієвої кислоти і міді.

Не поспішайте самостійно піднімати рівень заліза. Для початку необхідно виявити причину анемії.

Піднімаємо гемоглобін: 3 кращих джерела заліза

Продукти-рекордсмени

З їжі людина може отримати гемове (продукти тваринного походження) і негемовое залізо (рослинна їжа).

Гемове залізо володіє більш високою ефективністю в порівнянні з негемовым.

М’ясо – найкраще джерело ефективної форми заліза. Лідирує червоне м’ясо (яловичина і баранина), печінка.

Меласа – сиропоподібна рідина бурого кольору, побічний продукт переробки цукрового очерету. Володіє високою засвоюваністю. Цей сироп можна використовувати в чистому вигляді або в кулінарії.

Рослинна їжа – шпинат, квасоля, сочевиця, горіхи, гречана крупа. Ці рослинні продукти містять чималу кількість заліза, але поступаються по засвоюваності продуктів тваринного походження.

Як підвищити засвоюваність заліза

У цього елемента є як спільники, так і шкідники.

Вітамін С допомагає засвоюватися негемовому (рослинному) залозу. Тому рекомендується вживати більше фруктів і овочів, що містять цей вітамін.

А от кальцій і цинк перешкоджають всмоктуванню заліза. Краще розділяти за часом прийом цих елементів.

Кава і чай також уповільнюють засвоєння заліза.

Будьте обережні і не призначайте собі прийом залізовмісних добавок. Вони, на відміну від продуктів харчування, здатні завдати серйозної шкоди здоров’ю.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *