Великі колосся небувалої краси: невибагливий агастахе

  • 0

Рослина агастахе має й інші назви: лофант, многоколосник. Відноситься до сімейства Ясноткові і має понад 20 видів у роді. Є многолетником, часто вирощується як летника, так як без укриття в Середній смузі може вимерзати (витримує короткочасні морози до -29°С). Про укриття цієї квіткі читайте на цьому порталі https://moe-misto.cv.ua. Агастахе є невибагливим, посухостійким рослиною. Дуже ароматний, при цьому відлякує шкідників. Відомий лофант як лікарська рослина, яка рятує від цілого ряду недуг. У всіх частинах рослини знаходяться корисні мікроелементи, біологічно активні речовини й вітаміни. Його можна додавати в салати і використовувати в приготуванні других страв (листя агастахе мають солодкуватий смак, в минулому індіанці використовували рослину як підсолоджувач).

Якщо лофант вкривати на зиму, багаторічник буде радувати довгі роки своїми розкішними пагонами заввишки до 1,5 м, увінчаними яскравими колосоподібними суцвіттями довжиною до 30 див. Є види і сорти висотою не більше 0,0,5-1 м. Цвітіння триває з травня до самих заморозків. У регіонах з м’якими зимами можливий самосів.

Великі колосся небувалої краси: невибагливий агастахе

Для підготовки до зимівлі рослина отбрезают в середині вересня (і не пізніше) до висоти 10 см, з приходом похолодання мульчують перегноєм або компостом, накривають товстим шаром опалого листя, а ще надійніше – поверх лапником. Навесні якомога раніше укриття потрібно прибрати, щоб коріння не выпрели. За умови гарного укриття на зиму лофант зможе перезимувати навіть у Сибіру, але тільки якщо не буде підтоплення талими та дощовими водами. Рослина не переносить перезволоження, особливо в поєднанні з низькими температурами.

Лофант любить освітлені ділянки, тому не садіть його в тіні. Рослина не вимоглива до родючості грунту, головне, щоб у ній не застоювалася волога. Якщо планується вживання в їжу, агастахе не підгодовують. Вирощування як тільки декоративного рослини дозволяє провести 3-4 підживлення за сезон калійно-фосфорними добривами, для стимуляції цвітіння. Але не пізніше серпня.

Вирощують агастахе з насіння на розсаду. Для цього немає великих премудростей: посів у березні, утримання в теплі при гарній освітленості. Вчасно треба пропикировать і загартувати перед висадкою. У відкритий грунт висаджують, коли відступлять заморозки. відстань між рослинами 20-25 см.

Великі колосся небувалої краси: невибагливий агастахе

При вирощуванні в якості многолетника агастахе розмножують поділом куща і живцюванням.

Догляд за рослиною полягає в помірному регулярному поливі, а також видаленні бур’янів. Рослина не здатна витісняти інші види, тому бур’яни можуть швидко заглушити молоді посадки агастахе. Не можна допускати перезволоження грунту. Не висаджуйте агастахе в низинах, де скупчуються талі і дощові води. Коли кущі сильно розростуться, їх потрібно розсаджувати. Інакше можливе захворювання борошнистою росою (відразу потрібна обробка фунгіцидом).

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *