Як рослини керують тривалістю життя людини

  • 0

Дерева, чагарники і інша зелень навколо будинків борються за наше життя, так вважає популярний блог https://akiba.com.ua/. Вони гальмують біологічні годинники і навіть звертають їх назад.

Вчені університету Монаша це питання докладніше. Для оцінки захисту вони вибрали метод епігенетичних міток на ДНК.

Ці мітки з часом змінюють активність генів. Таку дію називають епігенетичним.

Як рослини керують тривалістю життя людини

З-за чого відбуваються ці зміни (пошкодження)? Стрес, неякісне харчування, несприятливі екологічні умови – все це впливає на эпигенетику певних генів.

З віком таких міток стає тільки більше. І гени вже не можуть працювати так само, як і в молодості. Саме за ним можна оцінити біологічний вік організму (це один із способів).

У дослідженні порівнювали ДНК близнюків. Спочатку це були жінки 39,7–77,5 років – мешканки різних міст Австралії. Результати порівнювали з щільністю зелених насаджень навколо будинків (з допомогою знімків з космосу).

Вчені змогли вивести нормалізований диференційований індекс озеленення. Якщо він збільшувався на 0,1 одиницю у межах півкілометра від будинку, епігенетичні біологічний годинник омолоджувалися в середньому на 0,31 року.

Як рослини керують тривалістю життя людини

Цей показник відповідають тривідсоткової ймовірність передчасної смерті, тобто якщо годинник відступають на 0,31 року, то ймовірність смерті зменшується на 3 %.

І відбувалося не тільки уповільнення старіння, але і звернення його назад – мітки на ДНК зникали.

При виборі місця проживання, звертайте увагу на його озелененность.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *