Пам'ятка пацієнтам після видалення зуба: чого чекати і що робити

Пам’ятка пацієнтам після видалення зуба: чого чекати і що робити

  • 0

Видалення зуба може знадобитися через карієс, ускладнення, що розвинулися після лікування, або травми. Розповідаємо, чого чекати після цієї операції та яких рекомендацій потрібно дотримуватися. Також радимо прочитати цю статтю https://led-style.com.ua/?p=30859, щоб дізнатися через скільки розсмоктуються шви.

Коли відійде анестезія

Оніміння в роті зазвичай зберігається протягом 1-2 годин після видалення зуба. Але іноді може і довше — особливо, якщо зуб видалявся на нижній щелепі. Максимальна тривалість дії місцевої анестезії – близько 6 годин.

Якщо оніміння відчувається більше доби, це може бути обумовлено здавленням нервових закінчень післяопераційним набряком. У разі нормальна чутливість тканин відновлюється поступово, у міру спадання набряку.

Якщо через 2 тижні відчуття оніміння не пройде, проконсультуйтеся повторно з хірургом. Можливо, під час операції нерви поруч із лункою зуба було пошкоджено. Надалі вони відновляться, але цей процес займе щонайменше півроку.

Як довго триватиме кровотеча

Відразу після видалення зуба лікар розмістить у лунці марлевий тампон, щоб зупинити кровотечу. Його потрібно утримувати дома 30-45 хвилин. Якщо через цей час кров не зупиниться:

1) виготовте новий тампон із відрізка чистого бинта,

2) змочіть його чистою теплою водою,

3) притисніть до ранки, прикусіть та тримайте ще 30 хвилин.

Якщо новий тампон швидко просочиться кров’ю, замініть його на чистий.

Після видалення тампона лунка може трохи кровоточити ще протягом доби, поки не утворюється щільний кров’яний потік. Але якщо кровотеча буде сильною, зверніться до лікаря.

Що робити з кров’яним згустком, який утворився у рані

Кров’яний потік – це основа нормального загоєння тканин. Надалі він проростає судинами і стає свого роду матрицею на формування нової кістки. Без згустку лунка видаленого зуба не зможе зарости, тому його потрібно берегти від дії.

Чого не можна робити:

  • Протягом доби не можна полоскати рота або пити через соломинку.
  • Протягом 1-2 днів не рекомендується відвідувати лазні, сауни, приймати гарячий душ та активно займатися спортом.
  • На 3 дні потрібно виключити з раціону алкоголь, грубу, гостру та надто гарячу їжу.
  • До загоєння ясна краще відмовитися від використання іригатора.

Іноді з якихось причин згусток у лунці або не утворюється, або руйнується. У цьому випадку у пацієнтів розвивається ускладнення, яке називається альвеолітом. Воно проявляється гострим болем у лунці та появою неприємного запаху з рота. У домашніх умовах альвеоліт не лікується – почистити та обробити проблемну лунку має лікар.

Пам'ятка пацієнтам після видалення зуба: чого чекати і що робити

Коли можна чистити зуби та як правильно це робити

Почистити зуби можна вже ввечері на день операції. Зуби, розташовані безпосередньо поруч із лункою, можна залишити недоторканими. Але наступного ранку їх у будь-якому випадку потрібно буде акуратно почистити щіткою та ниткою.

Наприкінці чищення не забудьте почистити мову. Це допоможе позбавитися неприємного присмаку, який залишається у роті після операції.

Через добу після видалення зуба хірург також може рекомендувати вам робити антисептичні ванни – з хлоргексидином або содовим розчином, щоб знизити ризики інфекційних ускладнень. Антисептичний розчин потрібно набирати і якийсь час утримувати в роті, без рухів, що ополіскують.

Не варто робити ванни з власної ініціативи, якщо хірург вам про них не говорив.

Коли можна їсти та пити

Через 2-3 години після операції.

У перший день рекомендується пити більше рідини і їсти м’яку, багату на калорії їжу. Наступного дня можна додати до раціону тверді (але не грубі) продукти.

Перші кілька днів пережовувати їжу краще на боці, протилежній віддаленому зубу. Коли відчуєте себе комфортніше, можна жувати на обох сторонах.

Як впоратися з болем та набряком

Набряк і біль – це нормальна реакція організму на травму. Щоб зменшити дискомфорт, відразу після операції ви можете прикласти до щоки пакет із льодом або холодну вологу тканину. Компрес потрібно утримувати 20 хвилин, потім на 15 хвилин робити перерву. І так – протягом 2 годин.

Набряк поступово наростає, стає максимальним до 3-го дня, потім починає йти на спад. Пік больових відчуттів посідає 6-12 годин після операції, далі їх інтенсивність знижується.

Зверніться до лікаря, якщо:

  • біль продовжить посилюватись через 1-2 дні після видалення зуба,
  • у вас з’являться жар, нудота чи блювання.

Які ліки приймати

При сильних болях можна приймати анальгетики — ібупрофен або парацетамол. У деяких випадках (наприклад, якщо видалення було складним), лікар також може призначити антибіотики.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *