Піднімаємо гемоглобін: 3 кращих джерела заліза
- 0
Залізо – компонент гемоглобіну, білка, який входить до складу еритроцитів. Це важливий елемент для всіх живих істот, що володіють кровообігом.
Залізо бере участь у транспортуванні кисню, синтезі ДНК, і в процесі виробництва енергії. Воно також необхідно для вироблення гормону щастя і радості – дофаміну, гормонів щитовидної залози, і підтримки імунітету. Більше про гармонії дізнайтесь, перейшовши на портал divanio.com.ua.
Найчастіше дефіциту заліза схильні жінки дітородного віку, діти, і люди на рослинному харчуванні.
Вагітним жінкам і дітям дуже важливо стежити за споживанням достатньої кількості залізовмісних продуктів, так як його брак може викликати затримку розвитку зростаючого організму.
Симптоми дефіциту заліза
Тривала нестача заліза може призвести до анемії, а це захворювання серйозно впливає на всі процеси в організмі.
- Швидка стомлюваність
- Задишка
- Біль у м’язах
- Синдром неспокійних ніг
- Порушення сну
- Випадання волосся
- Погіршення пам’яті та уваги
- Пригнічений настрій
Ці симптоми можуть говорити про брак заліза або про розвилася анемії.
Анемія може бути викликана не тільки дефіцитом заліза, але і нестачею в харчуванні вітаміну В12, фолієвої кислоти і міді.
Не поспішайте самостійно піднімати рівень заліза. Для початку необхідно виявити причину анемії.
Продукти-рекордсмени
З їжі людина може отримати гемове (продукти тваринного походження) і негемовое залізо (рослинна їжа).
Гемове залізо володіє більш високою ефективністю в порівнянні з негемовым.
М’ясо – найкраще джерело ефективної форми заліза. Лідирує червоне м’ясо (яловичина і баранина), печінка.
Меласа – сиропоподібна рідина бурого кольору, побічний продукт переробки цукрового очерету. Володіє високою засвоюваністю. Цей сироп можна використовувати в чистому вигляді або в кулінарії.
Рослинна їжа – шпинат, квасоля, сочевиця, горіхи, гречана крупа. Ці рослинні продукти містять чималу кількість заліза, але поступаються по засвоюваності продуктів тваринного походження.
Як підвищити засвоюваність заліза
У цього елемента є як спільники, так і шкідники.
Вітамін С допомагає засвоюватися негемовому (рослинному) залозу. Тому рекомендується вживати більше фруктів і овочів, що містять цей вітамін.
А от кальцій і цинк перешкоджають всмоктуванню заліза. Краще розділяти за часом прийом цих елементів.
Кава і чай також уповільнюють засвоєння заліза.
Будьте обережні і не призначайте собі прийом залізовмісних добавок. Вони, на відміну від продуктів харчування, здатні завдати серйозної шкоди здоров’ю.